Paars Partnerschap

Dinsdagmiddag 20 september kreeg de eerste klas Wachtmeester- algemeen opsporingsambtenaar van de Koninklijke Marechaussee hun diploma Handhaver Toezicht en Veiligheid (HTV) niveau 3 uitgereikt. Met dit diploma vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt. In opdracht van de coöperatie Paars Partnerschaap heeft het Veiligheid & Defensie College in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee deze opleiding op maat gemaakt. Het college voerde de pilot uit en de volgende klas staat al te trappelen om te starten.

Toespraken
Voorafgaand aan de officiële uitreiking werden de medewerkers en hun naasten toegesproken door dhr. Ruud van Diemen (directeur Veiligheid & Defensie College, mw. H. Windig-Kool (Sectorplan Defensie), dhr. C. Weidema (coöperatie Paars Partnerschap), mw. J. Drost (voorzitter Examencommissie V&D College), Kolonel J. Roede (Commandant OTC-KMar). Zij spraken over de noodzakelijkheid van een leven lang leren, de goede inzet van deze studenten en allen wensten hen veel succes en geluk in hun verdere loopbaan.

MBO-opleiding als kans
Veel van de Marechaussee-medewerkers zijn direct na het voortgezet onderwijs in ‘dienst’ gegaan en hebben geen mbo-diploma behaald. Na een aantal jaren houdt het dienstverband op en keer je terug naar de burgermaatschappij. De Koninklijke Marechaussee wil haar medewerkers hierbij steunen en biedt hen de mogelijkheid om een mbo-opleidingen te volgen.

Makkelijker een baan
Één van de studenten: "Na mijn vmbo heb ik mijn diploma's gehaald voor allround timmerman. Toen daar nog maar weinig werk in te vinden was, ben ik overgestapt naar de Koninklijke Marechaussee. Omdat je dit werk niet de rest van je leven kunt doen, heb ik deze opleidingskans met beide handen aangegrepen. Met dit diploma kan ik straks makkelijker een baan vinden in de burgermaatschappij en mogelijk aan de slag gaan binnen handhaving."

Jeugdboa, politie of hbo
Ondanks de lastige combinatie met het werk, hebben de studenten van deze pilot-klas goede resultaten behaald en zijn zij met vlag en wimpel geslaagd. Enkelen hebben de volgende stap al genomen door aan de slag te gaan als jeugdboa, te solliciteren bij de politie of te starten met een hbo-studie.Terug naar overzicht