Paars PartnerschapVrijdag 20 maart 2015 is op de Campus Hoogvliet bij de Veiligheidsacademie de eerste praktijkdag gehouden voor de Defensie-medewerkers die werken bij Paresto. De medewerkers volgen een van de versnelde opleidingen kok, bediening of leidinggevende keuken en/of bediening. Vooraf hebben de cursisten een menu bedacht, de ingrediënten besteld en meegenomen, checklijsten ontworpen en beoordelingsformulieren op basis van de kerntaken gemaakt. Op de dag zelf wordt in het wijkrestaurant Le Salon Vert een a la carte 2 gangen-lunch verzorgd. Bij binnenkomst werden door loting een leidinggevende en een medewerker bediening of kok aan elkaar gekoppeld, die elkaar na de lunch feedback gaven op het proces. De opzet van de dag zorgde af en toe voor verwarring, want het examen wordt individueel afgenomen en vandaag moest er samengewerkt worden met ’onbekende’ collega’s. Voor iedereen was de omgeving nieuw en de schoolse omgeving zorgde bij aanvang voor een sfeer waarin de vraag doe ik het wel goed regelmatig centraal stond. Heel duidelijk werd dat de communicatie extra belangrijk is bij nieuwe samenwerkingsverbanden.


De bediening had een nieuwe uitdaging; op hun werkplek komt het opnemen van bestellingen en uitserveren van gerechten niet vaak voor. De bedrijfsrestaurants werken met een zelfbedieningssysteem en bij georganiseerde diners staat het menu vooraf vast. De diendoeken werden dan ook af en toe bijna vergeten, en hiervoor kwam de samenwerking goed van pas. Ook de koks konden niet ter plekke iets extra’s toevoegen aan een gerecht, want de inkoop was heel strak alleen voor deze lunch gedaan. Toen er tijdnood dreigde te ontstaan in de keuken,sprongen leidinggevenden bij. Er bleek dat in de praktijk sommige onderdelen anders uit worden gevoerd dan dat ze aangeleerd worden in de opleiding, vertrouwde patronen bewust loslaten was hierdoor een extra dimensie.


Na het uitserveren van de lunch aan hun voor die dag leidinggevende en docenten konden de medewerkers en koks aanschuiven voor hun lunch. Niet iedereen maakte gebruik van deze mogelijkheid want door de drukte en misschien wat zenuwen, was de trek in eten pas na de evaluatie merkbaar. De koks maanden elkaar aan vooral door te eten, want de keuken moest geschrobd worden. De foto’s hiervan mochten beslist niet op Facebook gezet worden, want als het thuisfront zou zien dat die vaardigheid beheerst wordt….. Naast de vertrouwde onderdelen, werden de cursisten ter plekke voorzien van opdrachten taal en rekenen. De docent Engels rouleerde haar gesprekken als Engelse gast met de cursisten en de docent rekenen had een online quiz gemaakt die tussendoor op eigen smartphone of tablet gemaakt kon worden. Voor cursisten die daar geen beschikking over hadden, stond er een laptop klaar.
 


De cursisten ervoeren deze praktijkdag als erg leerzaam. Qua eten was het voor de koks geen uitdaging, organisatorisch wel. De opleiding bij de Veiligheidsacademie op zich wordt positief beoordeeld. Het plannen van de lesstof die thuis gedaan moet worden is lastig. In begin hebben cursisten de neiging achterover te gaan zitten; “Nou vertel maar!”, maar dat is niet zo in deze opleiding. Eigen verantwoording voor het leerproces nemen is het uitgangspunt. Het gelach dat achter de schermen klonk na het afruimen van de tafels, gaf voor de docenten duidelijk aan dat het spannende deel afgelopen was. De deelnemers kunnen terugkijken op een geslaagde dag. De samenwerking met het Penta-college verliep prima. De docenten zien de cursisten goed acteren en hun inzet is perfect. Het samenwerken zorgde voor een goed resultaat. De lunch was uitstekend verzorgd en na afloop waren niet alleen de docenten en cursisten tevreden, ook de keuken en al het gebruikte materiaal stonden te glimmen.

Terug naar overzicht